Maqedonia e Veriut: SHBA kryeson stërvitjen në anëtarin më të ri të NATO-s

Trupat amerikane bashkuan forcat nga Britania, Franca, Italia dhe vendet aleate në rajon të enjten në një stërvitje ushtarake të mbajtur në anëtarin më të ri të NATO-s, Maqedoninë e Veriut, që synon të shfaqë gatishmërinë e vendosjes përgjatë kufijve lindorë të aleancës.

Gati 10,000 ushtarë nga 19 vende po marrin pjesë në stërvitjet e planifikuara të NATO-s “Reagimi i Shpejtë”, ndërsa lufta e Rusisë në Ukrainë vazhdon për javën e 12-të. Stërvitjet po mbahen në pesë lokacione të veçanta, që shtrihen nga Norvegjia në Maqedoninë e Veriut, thanë zyrtarët ushtarakë.

“Unë mendoj se është një demonstrim fantastik i asaj që ne mund të bëjmë si aleancë dhe aftësisë sonë për të projektuar fuqinë luftarake nëse kërkohet ta bëjmë këtë dhe sa shpejt mund ta bëjmë atë,” May. Gjeneral. Peter B. Andrysiak, Zëvendës Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë Amerikane për Evropën dhe Afrikën, u tha gazetarëve pas një ekspozite një orëshe në Maqedoninë e Veriut.

Gjatë 10 ditëve të fundit, rreth 4600 ushtarë nga Shqipëria, Franca, Greqia, Italia, Maqedonia e Veriut, Mali i Zi, Britania e Madhe dhe SHBA kanë marrë pjesë në stërvitje, të cilat kanë përfshirë kërcime me parashutë në disa lokacione anembanë vendit.

NATO sjell trupat në Ballkan nën “kërcënimin” rus, Maqedonia e Veriu i hap  dyert - 5 Pyetjet

Maqedonia e Veriut u bashkua zyrtarisht në NATO në mars të vitit 2020. Vendi i vogël ballkanik me 1.8 milionë banorë ka një ushtri aktive prej rreth 8,000 personeli.

/Argumentum.al