Ministri i Jashtëm Dendias informon homologët e BE-së për provokimet turke

Ministri i Jashtëm grek Nikos Dendias informoi homologët e tij në Këshillin e Punëve të Jashtme të BE-së për përshkallëzimin e provokimeve turke, gjatë një takimi në Luksemburg të hënën, sipas burimeve diplomatike.

Ministri grek vuri në dukje se veprimet provokuese të Turqisë janë intensifikuar si në retorikë ashtu edhe në terren.

Dendias nënvizoi gjithashtu axhendën e vazhdueshme revizioniste të Turqisë, e cila shprehet si me kërcënime të vazhdueshme, ashtu edhe me një vënie në dyshim të drejtpërdrejtë të sovranitetit të ishujve grekë, shtuan burimet diplomatike greke.

Ministri grek iu referua në detaje mbi fluturimet dhe shkeljet e fundit turke pranë pikave strategjike, si porti i Aleksandoupolit në Greqinë veriore, si dhe instrumentimit të flukseve migratore, veçanërisht në rajonin kufitar të Evros, ku një rritje e tentativave për të paligjshme. po vihet re hyrja në Greqi, u shtua.

Dendias falënderoi ata që tashmë i kanë dënuar këto veprime dhe vuri në dukje se përgjigja e duhur është që të gjitha vendet anëtare të BE-së të theksojnë angazhimin e tyre për ruajtjen e paprekshmërisë së kufijve dhe respektimin e traktateve ndërkombëtare, veçanërisht në situatën e vështirë aktuale.

Ai përsëriti gjithashtu nevojën për një mesazh të qartë në lidhje me perspektivat e pranimit evropian të vendeve të Ballkanit Perëndimor, veçanërisht duke pasur parasysh potencialin e ngjashëm të Ukrainës. Negociatat për anëtarësimin në BE të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut duhet të fillojnë menjëherë, vuri në dukje Dendias, duke thënë se Greqia do të vazhdojë të ofrojë njohuri teknike për këtë qëllim.

/Argumentum.al