Osetia e Jugut do të mbajë referendum për pranimin në Rusi më 17 korrik për bashkimin me Rusinë

Udhëheqësi i rajonit separatist të Gjeorgjisë, Osetisë Jugore, caktoi 17 korrikun si datë për një referendum për bashkimin me Rusinë.

“Anatoly Bibilov nënshkroi një dekret për mbajtjen e një referendumi në Republikën e Osetisë Jugore,” tha zyra e tij në një deklaratë, duke përmendur “aspiratën historike” të popullit të tij për t’u bashkuar me Rusinë.

Osetia e Jugut ishte në qendër të luftës ruso-gjeorgjiane në territorin e vitit 2008, së bashku me një rajon tjetër separatist, Abkhazinë.

Pas luftës, Rusia dhe një pjesë e vogël e vendeve të tjera e njohën Osetinë e Jugut si një shtet të pavarur, por shumica e botës ende e konsideron atë si pjesë të Gjeorgjisë.

“Ne e beme ate!” Udhëheqësi i Osetisë së Jugut, Anatoly Bibilov, shkroi në Telegram të premten, duke njoftuar se nënshkroi një dekret për vendosjen e referendumit për 17 korrik.

“Në ligje, ne përmbushëm një tjetër kërkesë të rëndësishme ligjore. Dhe në gjuhën normale, ne ndërmorëm një hap që të ndryshonte jetën – do të shkojmë në shtëpi, do të shkojmë në Rusi. Ka ardhur koha për t’u bashkuar një herë e përgjithmonë… Osetia e Jugut dhe Rusia do të jenë së bashku. Ky është fillimi i një historie të re të madhe.”

Rajonet separatiste të Ukrainës, Donetsk dhe Luhansk, kanë shprehur gjithashtu interes për t’u bashkuar me Rusinë. Ofensiva e plotë në Ukrainë ka shkaktuar një shpërthim solidariteti në Gjeorgji.

Gjeorgjia ka denoncuar më parë si “të papranueshme” planet e Osetisë së Jugut për të mbajtur një referendum për bashkimin me Rusinë.

/Argumentum.al