Presidenti Putin shpall mobilizim të pjesshëm, garanton sigurinë e Rusisë

Presidenti rus Vladimir Putin njoftoi një mobilizim të pjesshëm në një fjalim televiziv drejtuar kombit të mërkurën, duke vënë në dukje kërcënimet ndaj ekzistencës së vendit të paraqitura nga Perëndimi dhe natyrën e pashmangshme të operacionit special ushtarak në Ukrainë.

Vija e shtrirë e frontit, granatimet e vazhdueshme të zonave kufitare ruse nga ushtria ukrainase dhe sulmet në rajonet e çliruara kërkonin thirrjen e ushtarakëve nga rezerva, shpjegoi Putin.

Rusia do të thërrasë rezervistët që kanë shërbyer tashmë në ushtri dhe do të organizojë trajnimin e tyre. Rezervistët dhe vullnetarët e Donbass do të kenë të njëjtat garanci që gëzojnë ushtarakët me kontratë, raporton TASS

Mobilizimi i pjesshëm

Linja e angazhimit luftarak tani shtrihet mbi 1000 km në operacionin ushtarak special në Ukrainë, ndërkohë që sulmet terroriste nga armët perëndimore tashmë janë duke u kryer kundër zonave kufitare ruse. “NATO po kryen zbulim në të gjithë jugun e Rusisë në kohë reale, duke përdorur sisteme të avancuara, avionë dhe anije, satelitë dhe drone strategjike”.

Shantazhi bërthamor gjithashtu ka filluar të përdoret: “Kjo përfshin jo vetëm bombardimet e nxitura nga Perëndimi të NPP-së Zaporozhye, të cilat mund të shkaktojnë një fatkeqësi bërthamore, por edhe deklaratat e përfaqësuesve të vendeve kryesore të NATO-s për mundësinë dhe pranueshmërinë e përdorimit të armëve të shkatërrimit në masë kundër Rusisë”.

Siç propozohet nga Shtabi i Përgjithshëm i Rusisë dhe Ministria e Mbrojtjes, Rusia do të thërrasë një mobilizim të pjesshëm dhe këto masa do të fillojnë që më 21 shtator.

Rusia do të thërrasë rezervistët, kryesisht ata që kanë shërbyer në ushtri. Qytetarët e mobilizuar do t’i nënshtrohen trajnimeve të kërkuara dhe do të gëzojnë të njëjtat garanci që i jepen personelit me kontratë. Qeveria ruse dhe Ministria e Mbrojtjes do të barazojnë formacionet vullnetare të Donbasit me ushtarakët rusë në statusin e tyre.

Autoritetet ruse gjithashtu do të zgjidhin menjëherë të gjitha çështjet që lidhen me sigurimin e ndërmarrjeve të industrisë së mbrojtjes me furnizimet dhe burimet e nevojshme financiare.

Operacioni special ushtarak si masë e nevojshme

“Pasi regjimi aktual i Kievit hodhi poshtë publikisht zgjidhjen paqësore të problemit të Donbasit dhe, për më tepër, shpalli pretendimet e tij për armët bërthamore, u bë absolutisht e qartë se një ofensivë e re në shkallë të gjerë në Donbass, siç ishte rasti dy herë në të kaluarën, ishte e pashmangshme. Pas kësaj do të kishte pasuar një sulm ndaj Krimesë ruse, ndaj Rusisë”.

Zgjidhja paqësore e konfliktit në Ukrainë që vazhdoi që nga viti 2014 nuk i përshtatej Perëndimit dhe për këtë arsye kompromiset e arritura në bisedimet e Stambollit u refuzuan dhe marrëveshjet u prishën “në fakt nën një udhëzim të drejtpërdrejtë nga vendet perëndimore”.

Republikat e Donbasit dhe rajonet e çliruara të Ukrainës iu drejtuan Rusisë me një kërkesë për të mbështetur referendumet dhe Moska do të bëjë çmos për të garantuar sigurinë dhe sigurinë për banorët e atyre territoreve që të bëjnë zgjedhjen e tyre. “Ne do të mbështesim vendimin për të ardhmen e tyre që do të marrë shumica e banorëve të Republikave Popullore të Donetsk dhe Lugansk, rajonet Zaporozhye dhe Kherson.”

Republika Popullore e Luganskut “tashmë është çliruar plotësisht nga neo-nazistët”. Betejat në Republikën Popullore të Donetskut po vazhdojnë dhe “aty regjimi pushtues i Kievit ka krijuar një linjë të thellë të fortifikimeve afatgjata gjatë tetë viteve”.

Kërcënimet e Perëndimit janë të papranueshme

Në vendet perëndimore ka pasur deklarata për nevojën e shpërbërjes së Federatës Ruse, siç ishte rasti me BRSS në 1991, “në një sërë rajonesh dhe zonash fatalisht ndërluftuese”. Rusia i ka ndaluar gjithmonë ata që kërkuan supremacinë botërore dhe do ta bëjë këtë përsëri tani.

Rusia gjithashtu do të ndërmarrë hapa urgjent për të ruajtur pavarësinë e saj. “Ata që po përpiqen të na shantazhojnë me armë bërthamore duhet të jenë të vetëdijshëm se erërat mbizotëruese gjithashtu mund të kthehen në anën e tyre.”

“Qytetarët rusë duhet të kenë besim: do të sigurohet integriteti territorial i Atdheut tonë, pavarësia dhe liria jonë. Më lejoni ta theksoj përsëri: kjo do të sigurohet me të gjitha mjetet tona në dispozicion”.

Kush do të shkojë për të shërbyer në ushtrinë ruse.

Dekreti për mobilizimin ushtarak në Rusi tashmë është nënshkruar dhe lëshuar. Qindra mijëra rezervistë supozohet të tërhiqen nga rezerva, të thirren dhe të vihen në funksion.

Sipas ministrit rus të Mbrojtjes Sergei Shoigu, pritet të mobilizohen 300 mijë persona. Kjo është një rënie në detin e mobilizimit rus: ka 25 milionë rezervistë në vend, është planifikuar të vihen nën armë pak më shumë se 1 për qind e tyre. Dhe jo menjëherë.

“Dua të them menjëherë se kjo nuk është një gjë e vetme. Kjo është një punë që do të kryhet sipas planit, një korrëse kaq e gjerë, një sitë, për të kapur të gjithë shpejt”, shpjegoi Sergei Shoigu.

Ministri shpjegoi se nga rezerva do të thërrisnin në radhë të parë ata që kishin kryer shërbimin ushtarak dhe kishin jo vetëm specialitet ushtarak, por edhe përvojë luftarake. Rekrutët, si dhe studentët, nuk do të mobilizohen dhe dërgohen në zonën e SVO. Bëhet e ditur se shtyrje do të kenë edhe ata që punojnë në kompleksin ushtarako-industrial të vendit.

Ata nuk do të mobilizohen nëse shëndetësia nuk lejon të shërbejnë, nëse ka precedentë penalë dhe nëse kufiri i shërbimit për një gradë të caktuar ushtarak ka skaduar.

Detyra për të organizuar mobilizimin do t’u caktohet, përfshirë krerët e rajoneve ruse. Secilit prej tyre do t’i jepet numri i kërkuar i rezervistëve.

Dihet se rezervistët do të marrin statusin e personelit të rregullt ushtarak me të gjitha të drejtat dhe detyrimet që pasojnë. Do të paguhen shtesat ushtarake.

/Argumentum.al