RMV/ Pendarovski sugjeron se si duhet lexuar pyetja e referendumit

Presidenti Stevo Pendarovski sugjeron që nëse mbahet referendumi i shpallur nga opozita, atëherë pyetja e referendumit të jetë “A dëshironi të anëtarësoheni në BE me këto kushte”, ka deklaruar Pendarovski në një intervistë për të përjavshmen “Fokus”.

“Me sa kuptoj unë, pyetja nuk do të jetë për ndryshimet kushtetuese, por do të jetë për marrëveshjen dypalëshe me Bullgarinë dhe pse është përfshirë. Nëse dikush nuk e kupton se kjo marrëveshje dypalëshe, por edhe me Greqinë, është boshti përgjatë të cilit ne vazhdojmë drejt Evropës, dhe dëshiron që ajo të largohet, është e nderuar që pyetja e referendumit thotë: “A doni të shkoni në BE. në këto kushte?”. Pa përmendur marrëveshje, pika… Opozita të dalë me një formulim të sinqertë dhe nëse është kjo çështje, të gjitha partitë të dalin në referendum e jo të bojkotojnë”, thotë Pendarovski në intervistë.

Ai sugjeron uljen e pragut prej 50 plus 1 të votuesve të regjistruar.

“Të ulim pragun 50 plus 1 nga votuesit e regjistruar dhe le të jetë vetëm nga ata që duan të votojnë atë ditë”. Qeveria dhe opozita duhet të ndryshojnë Ligjin e Referendumit, të pastrojnë listën e zgjedhësve sipas regjistrimit të ri dhe ju siguroj se një pjesë e konsiderueshme do të jetë “pro” BE-së, ashtu siç pohoj se shumica e Elektorati real votoi pozitivisht në referendumin për Prespën”, thotë Pendarovski.

Ideja për referendum u bë e ditur nga lideri i VMRO-DPMNE-së pasi pala maqedonase e pranoi propozimin francez.

/Argumentum.al