SHBA-ja i bën thirrje Shkupit të miratojë propozimin francez: Kjo është mundësia më e mirë për ta çuar vendin tuaj drejt BE-së

Ambasadorja amerikane në Shkup, Kate Marie Byrnes, përmes një letre të hapur drejtuar qytetarëve të Maqedonisë së Veriut, i ka bërë thirrje Maqedonisë së Veriut që të pranojë propozimin e Francës për zgjidhjen e kontestit me Bullgarinë, gjë që do t’i hapte derë integrimit evropian.

Në letrën e hapur, ambasadorja Byrnes ka thënë se “populli dhe institucionet e këtij vendi (Maqedonisë së Veriut) kanë mbështetjen e fuqishme të SHBA-së në rrugëtimin drejtë BE-së, për marrjen e një vendimi, i cili sado që mund të jetë i rëndë, është i rëndësishëm për të ardhmen e vendit”.

“Anëtarësimi në BE do ta bëjë vendin tuaj më të fortë. Anëtarësimi në një organizatë ndërkombëtare, aq më pak pjesëmarrja në ato procese, është punë e vështirë dhe vjen me vendime të vështira… Por, pranimi i këtij propozimi do të thotë që më në fund do të keni një vend në tryezën e negociatave të anëtarësimit. I vendos vendet anëtare të BE-së, shumë prej të cilave janë partnere dhe aleate tuaj të ngushta, në një dhomë me ju… Pasi të filloni negociatat, do të keni më shumë mjete dhe falë metodologjisë së re, qasje më të hershme në fondet dhe programet e BE-së – të cilat mund t’i përdorni për të realizuar qëllimet tuaja dhe për të ndërtuar të ardhmen që dëshironi për veten dhe fëmijët tuaj”, ka shkruar ambasadorja amerikane.

Nuk keni nevojë të kujtoni se një sërë qeverish dhe publiku i gjerë kanë punuar dhe po punojnë ende për anëtarësimin në BE për dy dekada. Si aleat, partner dhe mik, ne kemi një interes real për të siguruar të ardhmen tuaj euroatlantike. Ne kemi ecur së bashku në këtë rrugë që nga viti 2004, duke zbatuar programe dhe duke ofruar asistencë në realizimin e aspiratave tuaja për NATO dhe BE. Ju keni përmbushur aspiratën tuaj të parë. Tani duam t’ju shohim duke korrur përfitimet e një procesi aktiv të anëtarësimit në BE dhe duke ushtruar të drejtat tuaja si shtet anëtar i BE-së.

Anëtarësimi në BE do ta bëjë vendin tuaj më të fortë. Anëtarësimi në një organizatë ndërkombëtare, aq më tepër pjesëmarrja në ato procese, është punë e vështirë dhe kërkon vendime të vështira. Ju tashmë e dini atë. Ju keni marrë tashmë vendime të tilla. Por pranimi i këtij propozimi do të thotë që më në fund do të keni një vend në tryezën e negociatave të anëtarësimit. Kjo ju vendos në të njëjtën dhomë me vendet anëtare të BE-së, shumë prej të cilëve janë partnerët dhe aleatët tuaj të ngushtë. Komisioni Evropian do të marrë ekipet tuaja në Bruksel dhe do të dërgojë ekspertët e tij këtu në terren, për të kryer procesin e shqyrtimit dhe për të dëshmuar vetë shoqërinë e gjallë demokratike këtu. Pasi të filloni negociatat, do të keni në dispozicion më shumë mjete dhe, falë metodologjisë së re, do të keni akses të hershëm në fondet dhe programet e BE-së, të cilat mund t’i përdorni për të realizuar qëllimet tuaja dhe për të ndërtuar të ardhmen që dëshironi për veten dhe tuajën. fëmijët. Dhe atëherë kur do të jeni anëtar i BE-së, do të keni një zë të barabartë brenda Unionit, ashtu siç keni tani në NATO.

Çështjet që përmban propozimi janë teknike dhe ju janë paraqitur pa shumë kohë për debat publik. Ne e kuptojmë se propozimi nuk është ai që do të përgatitnit nëse do të kishit mundësi të diktoni kushtet e njëanshme – por ai njeh gjuhën dhe identitetin maqedonas dhe i mbron ata nga sfidat e mëtejshme. Ndonëse mund të mos jetë i përsosur, propozimi bën atë që nevojitet: mbron interesat tuaja kryesore dhe lejon një negocim të hapur dhe proces dinamik shqyrtimi. Nga këndvështrimi ynë pragmatik, ai përfaqëson mundësinë më të mirë për të çuar më në fund vendin tuaj përpara në rrugën drejt BE-së, duke forcuar rolin tuaj në vendosjen e të ardhmes suaj.

Zgjedhja për të ecur përpara është vendimi juaj si një komb sovran. E dimë që vendimi është i vështirë. Por vendimi do të mbetet i juaji dhe me ju gjatë gjithë procesit të aksesit. Kur jeni në tryezën e bisedimeve dhe kur mendoni se vërejtjet tuaja nuk po marrin vëmendjen e duhur, do të keni mundësinë të bëni zgjedhje të ndryshme. Por ju duhet të bëni hapin e parë për të arritur te i dyti.

Thelbi i demokracisë është liria e zgjedhjes. Thelbi i miqësisë është të mbështesim vendimet e miqve tanë dhe të bëjmë thirrje për guxim në kohë sfidash. Si miku juaj, Shtetet e Bashkuara të Amerikës shpresojnë që ju të zgjidhni atë që është më e mira për vendin tuaj sot dhe për të ardhmen e tij”.

/Argumentum.al