Vuçiç nga SHBA: “Do të flas për pesë pika, muaj vendimtarë na presin”

Duke folur për një fjalim të ardhshëm para Kombeve të Bashkuara, ai tha se ishte duke përgatitur një fjalim ku do të ndahet në pesë pika.

“Ne morëm një vendim që të flasim në anglisht dhe të përpunojmë detajet… Ne do të jemi gati për këtë. Orari i folësve është i tillë që Zelensky të flasë fillimisht, dhe më pas folësi nga Kongoja, pasuar nga fjalimi im. Do të tregohuni interesant dhe ata do t’i kushtojnë vëmendje pasi që unë do të flas pas kreut të shtetit të Ukrainës, ka një hendek të vogël”, tha Vuçiq për TV Pink.

“Thelbi është në përmbajtje dhe kjo do të jetë ajo që e shqetëson Serbinë. Fjalimi do të ndahet në pesë pika”, shtoi presidenti i Serbisë.

“Kështu kemi punuar gjithmonë dhe kështu kemi ruajtur shpirtin liridashës të vendit tonë”, shtoi presidenti i Serbisë, duke diskutuar se për çfarë do të flasë në seancën e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së. President Vuçiq, kemi gjashtë muaj vendimtar përpara nesh dhe do të ketë nga ata që mezi mbijetuan, ata që mbijetuan dhe ata që mbijetuan si më të fortët. Vuçiq ka reflektuar se sa e rëndësishme do të jetë ajo adresë.

“Kjo është përfaqësia e nivelit më të lartë shtetëror në sa vite apo dekada nuk e di… Unë nuk jam në ofensivë, janë të tjerët, na takon neve të bëjmë çfarë të mundemi për vendin tonë”, tha Vuçiq. dhe theksoi se ai po bën punën e tij, për të cilën qytetarët e paguajnë.

Vuçiq tha se ne mund të bëjmë shumë gjëra dhe se ai tashmë ka pasur një takim me kongresmenen Claudia Tenney këtë mëngjes.

Vuçiq dhe korniza e re e dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës

I pyetur për marrëveshjen e re ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, për të cilën shkruan Posta Shqiptare, Vuçiq tha se kur Lajçak ka qenë atje, nuk ka dashur ta marrë letrën, të cilën e ka lexuar.

“Nuk mund të them nëse gjithçka që është publikuar është e saktë, nuk më kujtohet gjithçka është shkruar në ato katër faqe. E dija që nuk duhej ta merrja atë letër”, tha Vuçiq.

Vuçiq tha se nuk ka asnjë shans që ta lëmë Kosovën në Kombet e Bashkuara. “Nuk mund të pranojmë që Kosova të jetë pjesë e Kombeve të Bashkuara”, tha Vuçiq.

“Njerëzit mendojnë se është thjesht sharje nënën e dikujt dhe ne vazhdojmë. Por ne duhet të mendojmë se çfarë do të hamë. Ata i sqaruan gjërat dhe thonë se Putini ndërtoi një mur dhe ata na kërkojnë të mbajmë anën. Por ne nuk duam të jemi pranë asnjë muri. Kjo e komplikon edhe më shumë situatën tonë. Ne nuk jetojmë në ndonjë vend të qetë, por në një udhëkryq”, thekson Vuçiq. Ai thotë se do të kishte probleme edhe nëse do ta pranonin propozimin e Perëndimit dhe do të kishte probleme nëse nuk e pranojmë.

“Nëse e pranojmë atë propozim, do të thotë se kurrë nuk do të mund ta përjashtojmë Prishtinën nga OKB-ja, edhe pse nuk kërkohet njohja formale. Nëse ky është një problem i vogël, nuk e di se çfarë mund të jetë më i madh. Nëse bëjmë “Pranoni, siç thonë kroatët këtë mëngjes, Vuçiç dhe Serbia do të izolohen. Nuk mendoj se është e lehtë, por nuk shoh asnjë mundësi tjetër. Çdo gjë ka pasojat e saj, si ajo që humbëm në 1999, 2004. 2008… Na pret një kohë shumë e ndërlikuar dhe do të duhet të marrim vendime të rëndësishme”, shtoi Vuçiq. “Ne do të vazhdojmë të bëjmë punën tonë, dhe shqiptarët do të vazhdojnë të bëjnë punën e tyre. Pozicioni ynë është i vështirë”, shtoi Vuçiq.

Qëndrimi ynë është se ne luftojmë për vendin tonë, ne e dimë pozicionin tonë”, tha Vuçiq.