Medvedev paralajmëron se dështimi i Rusisë mund të sjellë dështimin e Evropës

Zëvendëskryetari i Këshillit të Sigurimit rus shtoi se sistemi financiar i Bashkimit Evropian nuk është shumë i qëndrueshëm dhe njerëzit po humbasin besimin.

Mospagimi i pagesave të huaja të Rusisë mund të sjellë hiperinflacion në Evropë dhe falimentimin e saj, tha të dielën nënkryetari i Këshillit të Sigurimit Rus Dmitry Medvedev.

Duke komentuar fjalët e Presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen se mospagimi i Rusisë është çështje kohe, ai vuri në dukje: “Epo, ju lutemi provoni” dhe vuri në dukje “dy gjëra të dukshme”.

“Defaultimi i Rusisë mund të sjellë dështimin e Evropës, si moral ashtu edhe, me shumë mundësi, të prekshëm,” shkroi ai në kanalin e tij Telegram, pasi, sipas fjalëve të tij, sistemi financiar i Bashkimit Evropian nuk është shumë i qëndrueshëm dhe njerëzit po humbasin besimin.

Për më tepër, autoritetet e Bashkimit Evropian duhet të presin “një mirënjohje të fortë nga evropianët e rangut të lartë për hiperinflacionin që nuk mund t’u fajësohet rusëve të poshtër, për mungesën e ushqimeve elementare në dyqane dhe për fluksin e refugjatëve, që do të provokojë një valë force. krime”, ka shkruar ai. “Në këtë rast, njerëzit në Bruksel do të duhet të ndryshojnë retorikën e tyre. Përndryshe, zjarret e qelbur të gomave do të digjen në rrugët e qyteteve evropiane në lavdinë e heronjve të Maidan.”

Sa i përket deklaratave të von der Leyen, ato “nuk kanë të bëjnë me vuajtjet e njerëzve të dobësuar, jo për përfundimin e operacionit special ushtarak, jo për paqen e shumëpritur në Ukrainë, por për mospagimin e pagesave të huaja të Rusisë,” vuri në dukje ai.

“Kjo është ajo për të cilën ata kanë ëndërruar! Kjo është strategjia thelbësore e Bashkimit Evropian. Kjo është ajo që mazokistët nga Brukseli dhe shokët e tyre të lojës jashtë shtetit duan me të vërtetë,” shtoi ai.

Në një intervistë me Bild am Sonntag, von der Leyen tha se sanksionet perëndimore po tronditin ekonominë e Rusisë, me qindra kompani të mëdha dhe mijëra ekspertë që largohen nga Rusia dhe GDP e saj pritet të bjerë me 11% Mospagimi i Rusisë, sipas fjalëve të saj, është një ceshtje kohe.

Sipas ministrisë ruse të financave, borxhi i jashtëm i Rusisë ishte 59.5 miliardë dollarë më 1 shkurt 2022, duke përfshirë 38.97 miliardë dollarë kredi të huaja. Aktualisht, Rusia ka 15 kredi të obliguara me një periudhë maturimi nga 2002 deri në 2047.

Ministri rus i financave Anton Siluanov tha më herët se Rusia do të shlyejë borxhet e saj në valuta të huaja vetëm kur mjetet e saj valutore të zhbllokohen. Në rast të refuzimit ose mungesës së përgjigjes nga bankat agjente, Rusia do të shlyejë dhe do të shërbejë detyrimet e saj të jashtme në rubla.

Megjithatë, në këtë rast, do të jetë një ndryshim domethënës në kushtet e shërbimit të borxhit të Rusisë nën kreditë e obliguara, të cilat, me shumë mundësi, do të interpretohen si mospagim.

Autoritetet ruse kanë theksuar në mënyrë të përsëritur se nuk ka arsye reale për dështimin e Rusisë dhe një situatë e tillë mund të krijohet vetëm artificialisht./Argumentum.al