Pse hesht Varhelyi për pankartat në parlamentin bullgar se Maqedonia është Bullgari?

Intervista e publikuar sot për Euroactiv nga Komisioneri Evropian për Zgjerim, Oliver Varhelyi, në të cilën ai kritikon ashpër opozitën në Maqedoni, ka shkaktuar reagime të dhunshme nga personalitete të shquara maqedonase. Lexoni se çfarë thotë përfaqësuesi bullgar, eurokomisioneri Varheyi, të paktën për të marrë një anë pak më fshehurazi. Është shumë turp, është ofendues”, është vetëm një nga komentet, shkruan media maqedonase mkd.mk

Ja çfarë shkruan nënkryetari i Bashkimit Demokratik Zoran Petrov: “Para një muaji në Kuvendin e Bullgarisë, partia opozitare Prerodba doli me pankarta se Maqedonia është bullgare. i opozitës në një vend anëtar të BE-së, kërkoj që ai të publikojë publikisht lidhjen”.

“Mesazhi i pafytyrë i Komisionerit Europian”, “Burokrati i BE-së ‘e ekzagjeruar’ në këshillat për një vend sovran”… janë vetëm disa nga komentet.

Më pak se një muaj më parë, ish-ambasadori evropian në Maqedoni, Ervan Fuere, për këtë temë shkroi për komisionerin evropian: “Varhelyi duhet të turpërohet, duke treguar shqetësimin për Bullgarinë i ka hapur rrugën dorëheqjes”.

Zhana Trajkovska nga Instituti Maqedonas për Media shkroi: “Komisioneri evropian Oliver Varhelyi na tha se Shqipëria i ka përmbushur kushtet dhe arritjet dhe se mund të ndodhë që nga qershori me meritë të fillojë negociatat dhe ne do të vazhdojmë të presim dhe të ankohemi. A do të thotë kjo se sistemi meritor i BE-së është i ndryshëm për të gjithë?!Për ne është ndryshim emri, gjuhe dhe historie, e për të tjerët është kushte normale e BE-së për fillimin e negociatave?!

Dhe a duhet ta normalizojmë këtë tani, që nuk quhet ndryshim gjuhe dhe historie, por të mos kesh pyetje të hapura me fqinjët?! Pra, sa anormale është kjo?!’

Në një intervistë për Euroactive, Varheji tha se opozita në Maqedoni duhet të kthjellohet, ka kaluar vijat e kuqe demokratike. “Ky është një moment kthjellues për Maqedoninë e Veriut, por edhe për opozitën. Djegia e dokumenteve në sallën plenare, shtytja e njerëzve në dhunë dhe nxitja e urrejtjes nuk sjell asgjë, vetëm dëm,” thotë Varhelyi.

/Argumentum.al