Bashkimi Evropian dhe OBSH bashkojnë forcat për të mbështetur vaksinimin kundër COVID-19 në Azerbajxhan

Bashkimi Evropian dhe Zyra Rajonale e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Evropën do të punojnë së bashku në një përpjekje të madhe për të mbështetur vendosjen e vaksinave COVID-19 dhe vaksinimet në Azerbajxhan. Projekti i financuar nga Bashkimi Evropian dhe i zbatuar nga OBSH do të mbulojë të gjitha fazat – që përbën mbështetjen “nga fundi në fund” – të vendosjes dhe vaksinimit të vaksinave COVID-19 dhe do të shërbejë gjithashtu si një investim i madh për të forcuar sistemin rutinor të imunizimit, raporton media azere AZERTAC

Sipas Zyrës së Vendit të OBSH-së në Azerbajxhan, projekti do të zbatohet nga OBSH për të mbështetur homologët kryesorë kombëtarë, Ministrinë e Shëndetësisë dhe TABIB, për një periudhë tre vjeçare si pjesë e një iniciative të mbështetur nga Bashkimi Evropian prej 40 milion eurosh gjashtë vende në rajonin evropian të OBSH-së në përgatitjen, vendosjen dhe monitorimin e vaksinave COVID-19.

“Ky projekt do të ndihmojë vendosjen e shpejtë të vaksinave në vendet partnere të BE-së, përfshirë Azerbajxhanin. Ne të gjithë jemi duke pritur për këto vaksina duke u përpjekur ta kthejmë vitin e fundit të bllokimeve në vitin e ri të shpresës dhe të kthehemi në jetën normale. Ne jemi duke punuar me krenari si “Team Europe”, me OBSH, në solidaritet me partnerët tanë, të mbështetur në bashkëpunimin e mëparshëm kur kemi dorëzuar pajisje personale mbrojtëse dhe mjekësore vitin e kaluar dhe riorientuar me shpejtësi programet tona dypalëshe për të mbështetur rimëkëmbjen socio-ekonomike, “Shefi i përmendi Delegacioni i Bashkimit Evropian në Azerbajxhan Kestutis Jankauskas.

“Ne kemi filluar vaksinimin kundër COVID-19 në Azerbajxhan që nga janari. Ne e vlerësojmë shumë bashkëpunimin me BE dhe OBSH për komunikimin e rrezikut, logjistikën e vaksinave dhe zhvillimin e një zinxhiri të ftohtë për ruajtjen e vaksinave si pjesë e qasjes sonë multiplatforme për vendosjen e vaksinave, “tha kreu i Departamentit të Parandalimit dhe Kontrollit të Sëmundjeve të TABİB Dr Yagut Garayeva ndërsa theksoi rëndësia e iniciativës.

Përfaqësuesi i OBSH-së dhe Shefi i Zyrës së Vendit të OBSH-së në Azerbajxhan, Dr Hande Harmanci tha: “Vaksinat ofrojnë shpresë dhe mbrojtje për ata që luftojnë në vijat e para të kësaj pandemie dhe për ata me rrezik më të lartë që jetojnë duke pasur frikë nga ndikimi shkatërrues i saj. Falë kësaj mbështetjeje bujare, OBSH mund të forcojë bashkëpunimin e saj me Qeverinë e Azerbajxhanit për të siguruar që vaksinat të arrijnë ata që kanë më shumë nevojë për to, sa më shpejt dhe sa më me efikasitet të jetë e mundur. ”

Fondet do të përdoren fillimisht për të mbështetur fazën e parë të përgatitjes dhe vendosjes, me një theks të veçantë në nevojat e afërta në fushat programatike strategjike siç janë planifikimi, pajisjet / furnizimet, trajnimi i punonjësve shëndetësorë dhe fushatat informuese.

Projekti mbështetet në mbështetjen e vazhdueshme të Bashkimit Evropian dhe OBSH për përgjigjen e vendeve ndaj pandemisë COVID-19, përfshirë iniciativën e përbashkët të Solidaritetit për Shëndetësi prej 35 milion eurosh, që synon të mbështesë vendet partnere në luftën e tyre kundër virusit dhe adresimin më të mirë të nevojat e njerëzve më të rrezikuar.

/argumentum.al

© Argumentum