Evropa është futur në kurth

Gjeneral Blagoje Grahovac,

Anëtar i Bordit Këshillues të IFIMES*

“Nuk ka miqësi apo armiqësi të përjetshme, vetëm interesat janë të përjetshme” ishte baza në doktrinat kryesore politike të shekullit të 20 -të. Ajo mbetet matricë edhe në këtë shekull të 21 -të.

***

  1. Hyrje

Kjo është më pak e rëndësishme nëse në vlerësimet e proceseve të reja social-politike ka më shumë terren shkencor apo kuptim laik të tij. E rëndësishme që shkalla e atyre proceseve të jetë shumë më e lartë nga sa kanë parashikuar teoricienët referentë. Përfundime të ndryshme mund të nxirren sot për botën si një “fshat global”. Unë po vë në dukje katër nga ato që mund të kenë një rëndësi të madhe në shqyrtimin e proceseve gjeopolitike. Së pari, teknologjitë e reja i kanë bërë të arriturat e qytetërimit në të gjitha fushat të arritshme për pothuajse të gjithë njerëzimin në planet.

Së dyti, arritjet në fushën e demokracisë janë intriguese për të gjithë, duke mos marrë parasysh vlerën reale të saj. Së treti, efektet anësore të globalizimit po zgjerohen dhe lidhen më shpejt se çdo gjë tjetër. Efektet anësore tipike të globalizimit janë krimi i organizuar dhe korrupsioni, neoliberalizmi si fashizëm dhe fanatizmi fetar i armatosur. Së katërti, në kohët e kaluara modelet ishin në mjedisin tonë. Modelet e roleve sot janë ato nga distanca më të mëdha. Rrjetet sociale po bëhen mjetet në këtë përfundim. Të gjitha sa më sipër bëhen një parametër me rëndësi strategjike në zbulimin e proceseve gjeopolitike.

Bazuar në sa më sipër, unë përsëris tezën e këtij teksti duke thënë: “Evropa është e fiksuar midis tre cunameve: e para – neoliberalizmi si fashizëm; e dyta – krimi i organizuar dhe korrupsioni, dhe e treta – fanatizmi fetar i armatosur. ”

  1. Konteksti social-ekonomik

Përkrahësit më të mëdhenj të globalizimit po thoshin “Privatizo, privatizo, privatizo!” Sot, ata pranojnë se kanë gabuar. Këtu janë disa parametra me rëndësi strategjike që përshpejtojnë proceset gjeopolitike në planet. Në vitin 1973, qarkullimi ditor i kapitalit ishte 15 miliardë dollarë dhe sot ai ka mbi 1.5 trilion dollarë; 47 kompani shumëkombëshe zotërojnë 40% të kapitalit global; 1800 miliarderë mbajnë 8% të PBB -së globale; 4 njerëzit më të pasur në botë kanë më shumë pasuri se 57 vende më të varfra së bashku; më pak se 1% e popullsisë botërore ka qasje në mbi 90% të kapitalit global; numri i banorëve që jetojnë nga 2 dollarë në ditë është rritur nga 2.5 në 2.7 miliardë për 20 vitet e fundit; 1 miliard njerëz shkojnë në shtrat të uritur çdo natë; një miliard njerëz kanë humbur punësimin bazuar në automatizimin dhe robotizimin për 40 vitet e fundit, miliardi i dytë do të mbetet i papunë për të njëjtën arsye në njëzet vitet e ardhshme dhe miliardi i tretë brenda dhjetë viteve pas; PBB -ja globale arrin rreth 80 kuadrilion dollarë dhe borxhi global është 175 kuadrilion dollarë.

2.1 Lobimi si veprimi më i rrezikshëm korruptiv

Që nga teoritë më të vjetra juridike deri në kohët e fundit, lobimi është shmangur kryesisht si term. Arsyeja është shumë e thjeshtë – emërtimi i tij thelbësor do të thotë “ryshfet”. Përballë lobimit, të gjitha teoritë ligjore kanë të bëjnë shumë me ryshfetin, i cili sanksionohet nga kodet penale.

Për dekada të tëra, lobimi si ryshfet ka qenë mjet shumë efikas ose në mbrojtje ose në shkatërrim të disa ndërmarrjeve. Ryshfeti (thënë më mirë “korrupsion”) bëhet transnacional duke u rritur me shumë kompani të caktuara në ato shumëkombëshe.

Nuk ka dilemë nëse krimi i organizuar dhe korrupsioni sot janë forma e sipërme e rrezikimit të shumicës së vendeve dhe se ai ka marrë përmasa transnacionale. Lobimi është shfaqur si mjete shumë të suksesshme në vendosje të ndryshme. Në mënyrë që të vendosen në tryezën e pozicioneve, është e pashmangshme të shkatërrosh dikë ose të dobësosh pozicionin e tij. Nga ai këndvështrim, në shoqëritë e hapura dhe ato të tregut, lobimi nuk është gjë tjetër veçse një veprim i parregullt, amoral dhe madje i neveritshëm.

Nepotizmi si një rrjet korrupsioni është shndërruar në një rrjet korrupsioni të partive politike në shoqëritë jodemokratike dhe partokratike. Pyetja është nëse në shoqëri të tilla një ekspert i shquar në çdo fushë mund të punësohet, nëse ai ose ajo nuk është anëtar i njërës prej partive në pushtet. Ndryshe nga nepotizmi i partive politike i cili është bërë korrupsioni më i rrezikshëm brenda shtetit, lobimi po bëhet një rrjet korrupsioni i rrezikshëm dhe shumë eroziv transnacional. Po kalon nga fusha e ekonomisë në fushën e interesave politike. Meqenëse zyrtarët madje pranojnë lobimin, ata gjithmonë e justifikojnë atë me interesa shtetërore dhe kombëtare. E vërteta aktuale është se mbijetesa e tyre politike varet nga lejimi i lobimit, kryesisht nga paratë e taksapaguesve.

Unë nuk kam asnjë dilemë që të gjithë ata nga Ballkani Perëndimor, të cilët paguajnë lobistë, si dhe lobistët e tyre janë pjesë e rrjetit transnacional të krimit të organizuar. Zbatohet për të gjithë zyrtarët nga SHBA dhe administratat e Brukselit të cilët pranuan të merreshin në çfarëdo mënyre me rreziqet dhe dëmtuesit nga Ballkani Perëndimor.

2.2 Origjina e krimit të organizuar dhe korrupsionit

Shenja themelore e doktrinave ushtarake të ish -Bashkimit Sovjetik ishte armatosja e forcave ushtarake të vendeve të tyre mike duke shitur armë dhe së bashku me të edhe ideologjia sovjetike. Ato doktrina ishin përballur gjithmonë me rezistencën e organizatave dhe lëvizjeve që luftonin për demokraci më të madhe dhe të drejta më të mëdha të njeriut. Ish -KGB ishte fuqia që po i hapte rrugën politikës sovjetike drejt destinacionit të saj përfundimtar. Prishja e Bashkimit Sovjetik solli ndryshimin më të madh, i cili nuk është analizuar sa duhet. Në thelb, disa qindra mijëra dishepuj të një KGB -je të fortë dhe brutale u lanë papritur pa vendin e tyre dhe pa punësimin. Ata ishin gati të shkaktonin tërmete të mëdha. Në të njëjtën kohë, në një periudhë shumë të shkurtër u shfaq një numër i madh i manjatëve tepër të pasur, të cilët objektivisht kishin frikë nga KBG mizore.

“Formula” u zbulua – manjatët e frikësuar dhe tepër të pasur ishin të lidhur me operativët mizorë, por të varfër të KBG. Kështu u krijua oligarkia. Në vend të eksportit të ideologjisë dhe armëve, ata drejtuan në mënyrë ekspansive veten e tyre në eksportin e kapitalit të dyshimtë dhe të ndyrë, dhe ata nuk gjetën më askund rezistencë. Manjatë “vendas” (veçanërisht në vendet në tranzicion) po zgjeronin hapësirën e tyre. Rrjetet e krimit të organizuar dhe korrupsionit po shumoheshin. Forcat e armatosura të atyre vendeve po bëheshin një barrë për autoritetet e reja. E gjithë prona e ushtrisë së pari u shter prej tyre, dhe më pas ato u bënë predha të parëndësishme boshe.

Ish-transversalja ideologjike Ruso-Ballkano-Amerikane e Jugut është shndërruar në një transversal të krimit të organizuar dhe korrupsionit. Ajo është lidhur me këmbën që çon nga Afganistani përmes Iranit në Ballkan dhe është shndërruar në transversal të krimit të organizuar dhe korrupsionit në Azi-Ballkan-Amerikën e Jugut. Për të mbijetuar në atë hapësirë, mafia (si ushtria e krimit të organizuar dhe korrupsionit) kanë ndërtuar ambient politik të përshtatshëm për ta. Kapitali i ndyrë dhe i dyshimtë lëviz në mënyrë fyese drejt hapësirës së Evropës Perëndimore dhe Amerikës së Veriut, ai po regjistrohet në mënyra të ndryshme, dhe më pas si “kryeqyteti perëndimor” kthehet në Ballkan, kryesisht në vendet me qytetarë ortodoksë të krishterë.

Krimi i organizuar dhe korrupsioni kanë zhvilluar një rrjet shumë të fortë lobistësh nga transversalët e lartpërmendur. Ky rrjet është bërë rrjeti më i rrezikshëm i korrupsionit në planet. Ajo lobon për personalitetet politike të cilat janë pjekur pikërisht në krimin e organizuar dhe korrupsionin. Politikanët e rinj me vetëdije promovojnë doktrinën e re politike, shenja kryesore e së cilës është narracioni me zë i lartë i integrimeve euroatlantike, nën të cilat pronarët e kapitalit të ndyrë po kryejnë pushtimin e burimeve ekonomike të Ballkanit. Në të njëjtën kohë, politikat e SHBA -së dhe BE -së janë duke u shterur nga mënyra se si të reformohen ushtritë e vendeve në tranzicion, të cilat në thelb po i shërbejnë korrupsionit. Një përfundim mund të nxirret me siguri se politikat e SHBA -së dhe BE -së në Ballkan kanë qenë të mashtruara në kuptimin gjeopolitik.

Vendet e hemisferës lindore, midis të cilave dallohen vendet e ish-Bashkimit Sovjetik, janë gjeneratorët më të mëdhenj të krimit të organizuar dhe korrupsionit. Sot po shkatërron të gjithë planetin si Tsunami Lindor.

2.3. Neoliberalizmi është fashizëm

Neoliberalizmi është zëvendësuesi social-ekonomik i kapitalizmit liberal. Ajo është organizuar në një mënyrë oligarkike, planetare. Pronarët e kapitalit të madh, regjimet jodemokratike dhe mafia janë bashkuar plotësisht. Ajo trini fatale është bërë mbrojtësi më i vështirë i neoliberalizmit. Bankat dhe fondet financiare në të gjithë planetin janë kryesisht në pronësi të së njëjtës trinitet fatal.

Për herë të parë në histori, bankat janë më të motivuara që debitorët të mos e shlyejnë borxhin, por ta shërbejnë me rregull. Arsyeja është e thjeshtë – bankat kanë mekanizma të sigurt të sigurimit të kredisë, kështu që ata hyjnë në pjesën tjetër të pronës së debitorëve të varfër përmes borxheve të tyre të pa pastruar. Borxhi është bërë mjet kontrolli dhe dominimi mbi të varfërit. Kursimi i bankave të rrëzuara është bërë një vrasje sistematike e shoqërisë, sepse edhe kjo i ngarkon qytetarët. Klauzolat e monedhës në kreditim po godasin debitorët si tumore epidemike. Debitorët hyjnë në një marrëdhënie skllavërie.

Trupat e neoliberalizmit shpjegojnë përgjithmonë se kriza e papritur ekonomike botërore duhet fajësuar për gjithçka dhe ata vazhdimisht premtojnë se situata do të përmirësohet. Ky fenomen është shpjeguar më së miri nga fituesi i Çmimit Nobel, Paul Krugman. I pyetur se çfarë mendonte se do të kishte ndodhur po t’i kishim njohur të gjitha çështjet që lidheshin me krizën paraprakisht për vite me radhë, ai u përgjigj: “Asgjë, do të kishte qenë njësoj.” Pikërisht kjo është tragjedia e neoliberalizmit. Edhe kur dini diçka, ju po futeni në iluzionin tuaj.

Çmenduria e ekonomisë së tregut ka një raport epidemie, ku vuan demokracia, konfidencialiteti në qeveri, konfidencialiteti tek njerëzit dhe solidariteti egalitar. Përveç antifashizmit, këto janë pikërisht vlerat tradicionale evropiane. Kursimi, kursimi dhe vetëm kursimi është bërë motoja e doktrinës politike dhe ekonomike të okupatorit, kështu që të pasurit mund të shterojnë edhe “qindarkat” e fundit të lëna për të varfërit, në mënyrën më të shpejtë. Ideologjia neoliberale ka prodhuar “bishën” burrërore të cilën ju nuk e shihni, por ju e ndjeni se si ju merr trupin dhe shpirtin.

Auditimet dhe riprogramimi i borxheve po promovohen si bamirësi e kreditorëve dhe kjo në thelb nuk është asgjë tjetër përveç forcimit të superego-s së tyre. Sigmund Frojdi zbuloi paradoksin e Superego – sa më shumë që të përputhesh me kërkesat e tij, aq më shumë ndihesh fajtor. Fatkeqësisht, legalizimi i të gjitha sa më sipër u krye përmes demokracisë parlamentare, e cila nuk është në gjendje të mbrojë shumicën e rrezikuar nga pakica e pamëshirshme. Vetë-organizimi i shumicës (për të mbrojtur jetën e saj të zhveshur) nuk është gjë tjetër veçse të heqësh dorë nga demokracia përfaqësuese dhe është një hyrje në pezullimin e parlamentarizmit. Pikërisht ky është magjepsja e shoqërisë. Max Horkheimer shkroi në 1930 se ata që nuk donin të flisnin për liberalizmin në mënyrë kritike, duhet të heshtin për fashizmin.

Në historinë e shoqërisë njerëzore nuk ka pasur kurrë luftëra më pak ndërshtetërore, por kaq shumë trazira shoqërore të stuhishme, në të cilat një njeri i varfër rrezikohet në mënyra të ndryshme. Planeti sot nuk është çakëll nga luftërat midis vendeve, por luftërat midis fuqisë punëtore të varfëruar në njërën dhe një neoliberalizmi brutal, vulgar, dekadent dhe neokolonial në anën tjetër. Çdo gjë duket si revolucion, por formalisht nuk ka. Walter Benjamin shkroi shumë kohë më parë se çdo fashizëm ishte konfirmimi më i sigurt i revolucioneve të pasuksesshme.

Rënia e shumicës në neoliberalizëm rritet në një pasurim të pakontrolluar të pakicës. Eshtë hapur një luftë planetare në të cilën palët përballëse nuk mund të zbulohen. Në shumicën e mundur, njerëzit vuajnë kryesisht si individë, por nuk mund ta kuptojnë se kush i bën ata të vuajnë. Vuajtja e një individi rritet në një zhgënjim kolektiv dhe agresori nuk mund të zbulohet. Sistemi është, në të vërtetë, ai agresor vicioz, i padukshëm, i cili ka krijuar forma të ndryshme radikalizmi.

Ata që japin ryshfet ose tolerojnë ryshfetin janë shushunjat më të mëdha të gjakut të njerëzve. Më keq se kaq është kur ju jeni duke luftuar kundër korrupsionit përmes institucioneve të sistemit dhe në një procedurë “demokratike” dhe pastaj, përmes zgjedhjeve, ju mbështesni të njëjtën parti që është mishërim i këtij korrupsioni përsëri. Formalisht, gjithçka ka kaluar nëpër procedura demokratike, por “vrasësit” e popujve mbetën si autoritet. Burokratët e korruptuar të Brukselit dhe Uashingtonit kryesisht nuk e vënë re këtë.

Neoliberalizmi si fashizëm është krijuar kryesisht në vendet e Hemisferës Perëndimore, por sot po shkatërron të gjithë planetin si Tsunami Perëndimor.

2.4. Fanatizëm i armatosur

Autoriteti absolut në planetin sot është në duart e trinitetit fatal të lartpërmendur. Fashizimi i kryer i shoqërisë është një mekanizëm për ruajtjen e ekuilibrit midis luftës së ftohtë dhe paqes së nxehtë. Feja është futur me shumë mjeshtëri në mekanizmin e sundimit të tyre absolut. Politika është ngritur në nivelin e fesë dhe feja është bërë politikë, ku sekularizmi i vendeve po shembet drejtpërdrejt. Si politika ashtu edhe feja janë një opium i vërtetë për popullsinë e varfër dhe është e lehtë të sundosh popullsinë e dehur, të gjitha deri në momentin kur ndonjë version i ekstremizmit nuk del nga ai. Ai fetar, por i armatosur rritet gjithmonë në fanatizëm. Fatkeqësisht, ne tashmë e kemi marrë atë.

Neoliberalizmi ka prodhuar një magjepsje planetare të shoqërisë. Terrorizmi, si problemi më i madh i dukshëm i sotëm, po debatohet me një arsye dhe një shqetësim. Lloje të ndryshme parashtesash po i jepen asaj. Nuk është vënë re se është shfaqur edhe një e keqe më e lartë se vetë terrorizmi – është fanatizmi i armatosur i grupit ose kolektiv me prejardhje të ndryshme ideologjike dhe fetare. Pashpresia shoqërore kalon në një trazirë revolucionare masive. Ai i armatosur nuk mund të përjashtohet. Shkak për të është neoliberalizmi fashistoid, i cili ka një natyrë sistematike. Për të filluar zgjidhjen e kësaj të keqeje, është e nevojshme të goditen ato më të fuqishmet, të cilat mbizotërojnë një jetë të dyfishtë – atë publike, kryesisht pa të meta, dhe gjysmë-publike ose sekrete, duke u karakterizuar nga Superego, dmth. Sëmundshmëria.

Nëse një ndryshim urgjent, i thellë dhe i gjerë i sistemeve social-ekonomike nuk afrohet, do të jetë e vështirë të shmangen ndryshimet kataklizmike planetare.

Triniteti fatal ka pasur sukses në përzierjen e politikës dhe fesë në shumicën e vendeve të Hemisferës Jugore të Tokës. Kur e futën atë përzierje në një masë shoqërore të rrezikuar dhe të frustruar, fanatizmi i armatosur ndodhi në mënyrë të pashmangshme. Fatkeqësisht, tani si Tsunami Jugor ai gërmon të gjithë planetin.

  1. Implikimet

Sipas shumicës së parametrave, SHBA si përfaqësimi i qytetërimit të Amerikës së Veriut është ende toka e kërkuar dhe e premtuar. Nëse analizojmë politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara, mund të arrijmë në përfundimin se ishte frymëzuesi dhe krijuesi i shumë ndryshimeve demokratike në planet. Perëndim-Lindja ishte drejtimi mbizotërues i asaj politike, dhe shtrirja e saj ishte i gjithë planeti. Politika e jashtme ka pasur gjithmonë një reflektim të favorshëm ndaj politikës së brendshme të SHBA. Çfarë ka sjellë globalizimi? Krimi i organizuar dhe korrupsioni si një nga efektet anësore të globalizimit nuk e anashkalojnë hapësirën e SHBA.

Përkundrazi, nga të gjitha anët e planetit ato gjithashtu goditën interesat vitale kombëtare të SHBA. Shkalla e ndryshimeve në globalizim është e tillë që politika e jashtme e SHBA nuk ka më forcë dhe mjet për të ndjekur proceset revolucionare zinxhir. SHBA sot është bërë i dyshuari më i zakonshëm për shumë çështje. Disa po akuzojnë SHBA që (për shkak të interesave të tyre) ata prodhojnë kriza të reja dhe të tjerët që nuk ofrojnë mbështetje të mjaftueshme për proceset e përshpejtuara të demokratizimit. Për herë të parë në historinë e tyre dhe për shkak të procesit shumë të shpejtë të globalizimit, politika e brendshme e SHBA -së po bart gjithnjë e më dukshëm pasojat e proceseve ndërkombëtare.

Unë nuk kam dilemë se, krahas të gjitha vështirësive, (pas NATO -s) Bashkimi Evropian është produkti më i mirë i të gjitha qytetërimeve. Nëse dikush fajëson politikën e SHBA për të pasur elementet e imperializmit ose hegjemonizmit, nuk do të thuhet për politikën e BE. BE bën gjithçka për të demokratizuar kontinentin e vjetër, për ta bërë atë më të sigurt për njerëzit dhe për ta integruar atë me standardet më të mira demokratike. Së bashku me të gjitha problemet, rezultatet janë atje. Por megjithëse krimi i organizuar dhe korrupsioni janë mjetet më të shpeshta të regjimeve jo-demokratike, ne mund të themi me siguri se askush nuk rrezikohet pasi BE rrezikohet nga krimi i organizuar dhe korrupsioni dhe nga neoliberalizmi si fashizëm, gjithashtu.

Politikanët e BE -së nuk e kanë kuptuar me kohë se krimi i organizuar dhe korrupsioni (i shoqëruar me kapital të madh) janë bërë mjetet kryesore gjeopolitike; që edhe vendet e vogla jo-demokratike kanë qasje në ato mjete dhe se disa qarqe politike jashtë Evropës po i përdorin ato mjete për qëllime gjeopolitike. Për “biznesin” e tyre, këto qarqe në të ardhmen do të prodhojnë terrorizëm dhe luftëra, e cila bëhet kërcënimi i klasit të parë për BE. Një model i BE-së që organizohet dhe organizohet si një organizatë me shumë shtresa ose me shumë unaza duhet të merret parasysh.

Rusia është hapësira për të cilën mund të thuhet se kurrë në historinë e saj nuk ka pasur demokraci të përshtatshme për njeriun. Politika e saj ka qenë njëlloj e tmerrshme për njerëzit e saj, si dhe për të tjerët. Nuk është vërtetuar nëse ka pasur më shumë viktima njerëzore në të gjitha luftërat së bashku (të luftuara nga Rusia) apo përmes proceseve historike të disiplinimit të njerëzve të saj. Unë nuk përjashtoj një mundësi që pikërisht qytetarët e Rusisë të mund të paguajnë çmimin më të madh të globalizimit. Kur fillojnë të hapen sisteme të tilla (të mbyllura tradicionalisht), zakonisht ndodh përmes një lufte civile.

Rusia ka mungesë të madhe të demokracisë, por ka mjaft burime. Burimet e shumta mund të kenë efekt të dobishëm për autoritetin (në shoqëritë në tranzicion), por vetëm deri në momentin kur të varfërit dhe të pafuqishmit fillojnë të vërejnë rezultatet e krimit të organizuar dhe korrupsionit, dhe të gjitha llojet e padrejtësive. Përballja me realitetin ka qenë gjithmonë revolucionare. Rusia ende nuk e ka gjetur identitetin e saj shtetëror dhe demokratik.

Vendet të cilat janë sistematikisht të rregulluara shoqërisht dhe me përgjegjësi shoqërore janë lënë jashtë pronës shtetërore në një moment, nga një privatizim shumë i shpejtë. Aspekti tjetër i këtij problemi përmbahet në faktin se, duke ndjekur një forcë pune dhe energji më të lirë, kompanitë nga të njëjtat vende kanë zhvendosur prodhimin në hapësira të tjera dhe të largëta. Kjo është arsyeja pse vendet me përgjegjësi shoqërore gjithashtu kanë mbetur pa fitime fiskale (d.m.th. tatimore), përveç humbjes së fitimit bazuar në pronësinë e pronës.

Pasojat janë të dukshme – vendet e rregulluara dhe me përgjegjësi shoqërore kanë mbetur dukshëm pa mekanizma për reagimin shoqëror. Bazuar në zhvendosjen e prodhimit nga hapësira e vendeve evropiane në hapësira të tjera të planetit, forca punëtore evropiane, e cila mund të konsiderohet si më e trajnuari, ka humbur vendin e punës. Ky bëhet gjithashtu një rrezik i madh. Vendet e Evropës duhet të ruajnë nivelin më të lartë të pavarësisë në drejtimin e politikave të tyre ekonomike.

Klanet mafioze sot kanë “seli” më të trajnuara sesa ato zyrtare në shumë vende. Trinisë fatale të lartpërmendur nuk i mungojnë paratë, dhe veçanërisht jo ajo e ndyrë. Ata arrijnë të depërtojnë në çdo sistem shtetëror, madje edhe në ato në Amerikën e Veriut dhe BE. Ajo “trinitet” sot rrëzon qeveritë dhe emëron qeveritë të jenë struktura politike të përshtatshme për to, dhe pastaj disiplinon të njëjtat struktura sipas nevojave të tyre. “Triniteti” fatal po bëhet arkitektura mbajtëse e punës së inteligjencës sot mbi planetin.

Në vend që të neutralizojnë punën e inteligjencës të “trinisë” fatale, agjencitë zyrtare të inteligjencës së shumë vendeve fillojnë të mbështeten në strukturën e inteligjencës të së njëjtës “trini”. Kjo ishte mënyra se si është futur në një përmbysje shumë të keqe që shkatërron autoritetet zyrtare. “Triniteti” i përmendur është kërcënimi më i madh për vendet demokratike dhe ato që rregullohen me ligj. Në të ardhmen do të shfaqet si prodhues i akteve terroriste. Ata e dinë që kur një akt terrorist ndodh diku, rezultati është gjithmonë i njëjtë: autoriteti është i hutuar, qytetarët janë të frikësuar dhe rezultati i luftës është i pasigurt. Ky është saktësisht ambienti më i përshtatshëm për funksionimin mafioz.

Nuk ka parametra të besueshëm që mund të na sigurojnë se procesi i globalizimit mund të kontrollohet. Interesi dhe vetëm interesi është parimi i shpallur, i cili është bërë themeli i të gjitha doktrinave në shekullin e 20 -të. “Nuk ka miqësi apo armiqësi të përjetshme, vetëm interesat janë të përjetshme” ishte baza në doktrinat kryesore politike të shekullit të 20 -të. Ajo mbetet matricë edhe në këtë shekull të 21 -të. Kjo mund të jetë shumë e rrezikshme. Nëse nuk bëhet e kuptueshme sa më shpejt të jetë e mundur që thyerjet e mëdha shoqërore dhe politike mund të përjashtohen vetëm nga miqësia midis kombeve dhe vendeve, kataklizmat e civilizimit do të jenë shumë të vështira për t’u shmangur. Për shkak të kësaj, parimi që miqësitë midis kombeve dhe vendeve (veçanërisht ato rajonale) janë vlera më e madhe duhet të afirmohet.

Unë jam këmbëngulës në dëshmimin se sfidat, rreziqet dhe kërcënimet jomilitare janë, në të vërtetë, ato më të mëdhatë. Njerëzit që kryejnë nivele të larta të detyrave shtetërore ende nuk e kuptojnë këtë. Dëshmia për këtë pretendim është e dukshme, sepse të gjitha konceptet e mbrojtjes dhe modelet e ushtrisë janë përshtatur kryesisht për mbrojtje nga format ushtarake të rrezikimit.

Çështjet janë komplekse dhe vetëm janë inicuar. Unë do të shpreh besimin tim – nuk ka Evropë të qëndrueshme pa Ballkanin të integruar në Evropë; nuk ka Ballkan të qëndrueshëm pa Serbinë e qëndrueshme të integruar në Evropë. Rajoni Yugo (vendet e ish-Jugosllavisë plus Shqipëria) si një nga rajonet në Bashkimin Evropian është formati më i mirë i mundshëm me rëndësi strategjike si për BE-në, ashtu edhe për vendet e ish-Yu-së veç e veç.

  1. Përfundimet

4.1. I gjithë planeti është i rrezikuar nga globalizimi i pakontrolluar dhe Evropa është e fiksuar midis cunamit shkatërrues lindor, perëndimor dhe jugor. Ata nuk janë përballur me njëri -tjetrin, megjithatë ata veprojnë në mënyrë sinergjike. Pas Evropës, e gjithë Hemisfera Veriore do të jetë në vijën e qitjes së saj.

4.2 Monopolizimi, konkurrenca e padrejtë dhe globalizimi i pakontrolluar mund të ndalet vetëm me kushtin që vendet (si punëdhënës) të kthehen në hapësirën e ekonomisë së barabartë, të hapur dhe të tregut, në të gjitha fushat e jetës shoqërore dhe ekonomike. Ky qëllim është i arritshëm vetëm nëse shtetet (si punëdhënës) marrin pjesë me të paktën 25% në të gjitha ato fusha.

4.3 Në rast krizash më të mëdha ekonomike, shtetet do të jenë në gjendje të mbrojnë shoqërisht qytetarët e tyre vetëm me kusht që të arrijnë qëllimet nga klauzola 4.2.

4.4 Partneriteti i fortë amerikano-evropian-rus është i nevojshëm për mbrojtjen e planetit, por mbi baza  të reja. Për shpëtimin e planetit, kjo është çështje fatale.

*Burimi: https://www.ifimes.org/en/researches/europe-is-entrapped/4929

  Përshtati në shqip: Argumentum.al